Ce este hipnoza?

În primul rând hipnoza este o tehnică folosită în actul terapeutic.

Conform unui renumit psihoterapeut american, pe nume M. Erickson hipnoza este o stare modificată a conştiinţei.

De cele mai multe ori noi trăim zilnic, transe hipnotice dar fără să conştientizăm. De pildă atunci când vizionăm un film care ne place, ne absoarbe complet, trăim o transă hipnotică. O parte din noi controlează minimal ceea ce se întâmplă în jurul nostru, este ceea ce psihologii numesc mintea conştientă, iar o altă parte plonjează cu totul într-o altă realitate, care uită unde se află, uită cum trece timpul, şi din spectator devine actor. Această parte este ceea ce psihologii numesc mintea inconştientă.

neascultare

    Asociaţia Psihologilor Amercicani (2005), prezintă o descriere detaliată a hipnozei după cum urmează:

  • Hipnoza, implică un proces prin intermediul căruia pacientului i se administrează o serie de sugestii menite să-l determine pe client să trăiască anumite experienţe în plan imaginativ;
  • În timpul hipnozei pacientul va fi ghidat de către terapeut pentru a reacţiona la sugestii, sugestii care îi pot modifica starea perceptivă, senzorială, emoţională, cognitivă sau comportamentală;
  • În cazul în care pacientul răspunde la sugestii se presupune că hipnoza a fost indusă;
  • Detaliile referitoare la procedurile şi sugestiile hipnotice sunt alese în funcţie de obiectivele alese de către terapeut şi nevoile clientului.

De exemplu Weitzenhofer, un terapeut german în cazul unui pacient bulimic, foloseşte următoarea sugestie:

"De acum înainte, când vei mânca, te vei sătura foarte repede şi mâncatul va deveni ceva neplăcut".

Pentru că suntem oameni, şi suntem diferiţi, transa hipnotică este trăită în mod unic, de fiecare dintre noi. Există pacienţi care relatează experienţe trăite în transa hipnotică precum o plăcută stare de relaxare, sau o stare de amorţeală , sau de plutire. Unii povestesc că în timpul transei au călătorit în trecut, în timp ce alţii în viitor.

Holdevici, I. (2010). Hipnoza clinică. Editura Trei.